Juriul format din actuali și, mai ales, foști arbitri a decis, la rândul său, o inedită formulă de echipă.
“Naționala 100” devine, în urma voturilor și a viziunii arbitrilor, una care păstrează punctele fixe în posturile pe care toate celelalte jurii au decis la fel, dar aduce și câteva modificări “pe foaia de joc”, demne de semnalat.
În principal, linia mediană, Nicolae Dobrin-Gică Popescu-Gică Hagi-Ilie Balaci, precum și postul de fundaș dreapta, unde Dan Petrescu e titular încă o dată, la fel și Belodedici, ca “libero”, nu se schimbă, însă în poartă “se întoarce” Helmuth Duckadam, de pildă, după votul mai multor jurii care îl titularizaseră pe Silviu Lung. Iar cel format din foștii mari jucători îl alesese pe acea poziție și pe Bogdan Stelea, alături de portarul “Craiovei Maxima”.
Dar prezența lui Helmuth Duckadam între buturi nu este singura “revenire” în cea mai bună echipă din istorie, Ioan Andone, ca “stoper” la marcaj, Cristi Chivu, ca fundaș stânga, Marius Lăcătuș, extrema și Adrian Mutu, ca vârf de atac, fac și ei pasul de întoarcere între laureați.
Iată, așadar, primul “unsprezece” rezultat din voturile oferite de către “Juriul arbitrilor”:
HELMUTH DUCKADAM-DAN PETRESCU, IOAN ANDONE, MIODRAG BELODEDICI, CRISTIAN CHIVU-NICOLAE DOBRIN, GHEORGHE POPESCU, GHEORGHE HAGI, ILIE BALACI-MARIUS LĂCĂTUȘ, ADRIAN MUTU. Antrenor: EMERICH JENEI. Iar aici, la capitolul “selecționer”, apare noutatea absolută, pentru că niciun alt juriu ale cărui voturi le-am analizat până acum nu l-a “numit” în funcție pe cel care a cucerit Cupa Campionilor Europeni cu Steaua și a calificat România la Cupa Mondială din Italia, unde, în premieră pentru fotbalul românesc, a depășit faza grupelor.
În afara lui Silviu Lung, temporar, mai părăsesc “Naționala 100”, Ștefan Sameș, Michael Klein, Marcel Răducanu, Florea Dumitrache și Florin Răducioiu, prezenți în opțiunile de vot ale celorlalte jurii precedente. Precum și, tot temporar, selecționerii Mircea Lucescu și Ștefan Kovacs. Se pare că echipa națională care a jucat la Campionatul Mondial din Italia din 1990 a fost, mai mult decât oricare alta, prezentă în memoria afectivă a acestui juriu, din moment ce, în varianta ideală, de acolo vin Andone, Gică Popescu, Hagi, Lăcătuș, Lung, chiar și selecționerul Emerich Jenei. Ca să nu mai spunem că și Dan Petrescu ar fi fost la acel Mondial, dacă o accidentare gravă nu l-ar fi scos din lot cu doar câteva săptămâni înainte. Iar dacă Belodedici s-ar fi întors mai repede în România…
Revenind la “Juriul arbitrilor”, după ce am văzut rezultatul votului lor, să facem cunoștiință cu “unsprezece”-le acestuia. Iată-i, așadar pe cei cărora le mulțumim, încă o dată, pentru ajutor și pentru încrederea pe care ne-au arătat-o nouă, celor din redacția Prosport, în demersul nostru de a alege “echipa ideală” a României all-time: ION CRĂCIUNESCU, IOAN IGNA, ADRIAN PORUMBOIU, CRISTIAN BALAJ, GHEORGHE CONSTANTIN, CONSTANTIN ZOTTA, ALEXANDRU DEACONU, CONSTANTIN GHEORGHE, VASILE AVRAM, ISTVAN KOVACS și ALEXANDRU TUDOR.
Vorbim așadar de arbitrul numărul 1 al lumii din anul 1995, Ion Crăciunescu, fost președinte al CCA, cel care a arbitrat și finala Ligii Campionilor din același an, dintre Ajax Amsterdam și AC Milan, acolo unde Adrian Porumboiu i-a fost rezervă, ambii conducând la centru zeci și zeci de meciuri internaționale și sute pe plan intern, finale de Cupă, marile derby-uri și, în general, partidele cu cea mai mare miză și încărcătură emoțională.
Ioan Igna, ajuns la venerabila vârstă de 82 de ani, (cu un deceniu mai tineri fiind Ion Crăciunescu și Adrian Porumboiu, născuți în aceeași zi, aceeași lună și același an, 27 Septembrie 1950), este singurul “cavaler al fluierului” român în viață care a arbitrat la Campionatul Mondial de fotbal, acest lucru petrecându-se la ediția din 1986, desfășurată în Mexic, unde a condus chiar “sfertul” de finală dintre Brazilia și Franța, decis la loviturile de departajare. De asemenea, a arbitrat la Euro 1988, din R.F. Germania, semifinala Olanda-RFG, câștigată de neerlandezi, dar și manșa retur a finalei Cupei UEFA din 1987, dintre IFK Göteborg și Dundee United.
Cristi Balaj, actualul președinte al celor de la CFR Cluj, a fost, la rândul său un mare arbitru cu ecuson FIFA, oficiind zeci de meciuri în cupele europene, inclusiv în Liga Campionilor. Gheorghe Constantin, originar din Râmnicu Vâlcea, și Constantin Gheorghe, din Suceava, primul fost șef al CCA, sunt, desigur, între cei mai importanți “cavaleri ai fluierului” din ultimele decenii ale fotbalului românesc.
Constantin Zotta, actualul analist pe probleme de arbitraj de la Orange Sport, și fost conducător de club, arbitru internațional, a votat și îi mulțumim, la rândul lui și, desigur, la rândul nostru. Alexandru Deaconu, actualul vicepreședinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, fost important arbitru FIFA, cu zeci de meciuri internaționale oficiate “la centru”, s-a alăturat demersului Prosport și de asemenea îi suntem recunoscători.Fost la rândul său președinte al CCA, Vasile Avram, a votat și primește din partea noastră mulțumiri pentru gestul său.
Alexandru Tudor, fost arbitru FIFA și deținătorul recordului de meciuri arbitrate în Liga 1 la centru, 382, dar și cu partide în Champions League, unde a debutat în anul 2008, oficiind la întâlnirea dintre FC Barcelona și FC Basel, ne-a ajutat, la rându-i, cu opțiunile sale de vot. Nu în ultimul rând îi mulțumim și celui mai tânăr membru al juriului, actualul arbitru FIFA, Istvan Kovacs. Vorbim despre cel care va fi prezent la Campionatul Mondial de la iarnă, din Qatar, cel mai valoros “central” pe care îl are, în acest moment, fotbalul nostru. Îi mulțumim așadar, pentru vot, arbitrului care a condus, cel mai recent, finala Conference League, dar și “semifinala” de Champions League dintre Manchester City și Real Madrid. Și îi dorim baftă la Mondiale!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER